Hiiden talli

Dyfra frá dimmaKuvat - Dagur Brynjólfsson

>> Ylläpidossa muualla


» Virallinen nimi: Dyfra frá dimma
» Ikä: 5 vuotias (syntynyt 18.6.2013)

» Sukupuoli: Tamma
» Rotu: Islanninhevonen
» Säkäkorkeus: 138 cm

» Väri: Mustankirjava

» Koulutus: 5-käntinen
» Painotuslaji: Askellajiratsastus

» Omistaja/Maahantuoja: Evli (VRL-10601)
» Rekisterinumero: VH13-030-0152

Menestys

  » Ei saavutuksia
  »


Luonne

Nuori islanninhevonen Dyfra on oikein suloinen persoona! Lauman keskellä viihtyvän hevosneidin kanssa voi stressittä tehdä mitä vain! Tamma ei turhia hötkyile, vaan on luotettavimpia poneja, mihin moni ikinä tulee törmäämäänkään. Yksin saattaa tosin hermostua herkemmin, jos kavereita ei ole näkyvillä. Rohkea tämä otus kuitenkin on, eikä vielä ole oikein löytynytkkään mitään, mitä tuo säikähtäisi. Dyfraa on helppo käsitellä - välillä issikkaneidolla on toki pahojakin päiviä, jolloin sitten saa hevostaitojaan näyttää, kun jokin ei mene mustavalkean neidin mielen mukaan.

Ratsastaeessa Dyfra on varmajalkainen ja tasainen hevonen, jonka tarmokasta ja karismaattista menoa onkin ilo katsella. Töltti on ehdottomasti Dyfran vahvuus, ja ravia voi olla hieman hankala löytääkkin välillä, kun tamma mielummin tölttäisi. Passi on myös vaikuttava, eikä muissakaan askellajeissa moittimista ole. Hypätessä tamma on kömpelöhkö, vaikka innolla hyppääkin. Pitkillä maastolenkeillä islantilainen neiti kuitenkin viihtyy parhaiten. Työmotiivia ei kuitenkaan puutu, Dyfra on aina innoissaan päästessään liikkumaan.

Utelias tämä " usvaneiti " myös on. Mitään ei tamma jättäisi mielellään rauhaan ja tutkimatta, taskuja, käytävillä olevia ämpäreitä tai vaikka ärhäkän tarhakaverin uutta loimea myöten.

  i. Draugur frá Dropi evm   ii. Tuntematon
  ie. Tuntematon
  e. Engilfrídð frá Dimma evm   ei. Tuntematon
  ee. Tuntematon


Sukuselvitys

i.Draugur frá Dropi oli upealla töltillä varustettu musta 140 cm korkea issikkaori, josta saattoi olla ylpeä. Luonteeltaan Draugurista ei kuitenkaan kuoriutunut mukavaa ´kaikkikäy´- herraa, eikä tuo ollut helpompia hevosia, vaan oli luonteeltaan varsin orimainen ori. Kokeneen käsittelijän kanssa musta issikkaherra käyttäytyi kuitenkin hienosti. Kilpailuja Draugurin kanssa katsastettiin varsin ahkerasti, ja ori osoittautui pian melkoiseksi rusettihaiksi.

e. Engilfrídð frá Dimma, eli tutummin vain Engil oli rakastettu mustankirjava tamma. 130 cm korkea issikkaneito oli ´sika säkissä´ ostettu paperiton hevonen, joka osoittautui varsin kultaiseksi tapaukseksi. Pääasiassa Engil työskenteli vaelluskäytössä, mutta päätyi yksityistallille Suomeen herätettyään kiinnostusta kilpailuissa. Herttainen neito varustettuna upeilla askellajeilla ja isolla osaamisella olikin loistolöytö, ja päätyi monen varsan emäksi.

Jälkeläiset

00.00.0000 o. / t. Varsan nimi emä / isä
00.00.0000 o. / t. Varsan nimi emä / isä

Kilpailukalenteri

25.1.2017 - 5. KRJ FS1 (isl) - Chinet Ranch - 2/21
06.02.2017 - 3. 5-käynti F.1 (isl) Chinet Ranch - 6/12
06.02.2017 - 3. 5-käynti F.1 (isl)  Bellgrove - 4/12
06.02.2017 - 5. Kouluratsastus FS1 (isl) Chinet Ranch - 1/13
06.02.2017 - 4. Passikoe PP.1 (isl) - Bellgrove - 6/12
05.02.2017 - 3. 5-käynti F.1 (isl) - Chinet Ranch - 5/12
05.02.2017 - 5. Kouluratsastus FS1 (isl) - Chinet Ranch - 1/13
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija
00.00.0000 - luokka - kutsu - sija

Valmennukset

19.1.2017 - Kouluvalmennus, valmentajana Layda VRL-14488
Katselin kriittisesti mustavalkoista tammaa ja sen ratsastajaa, Evliä.
"Älä paina kantapäätä liian alas, muista pitää käsi rentona!" ohjeistin.
Dyfra käveli mukavan innokkaasti eteenpäin, sitä olikin ilo katsella. Pyysin ratsukkoa ottamaan ravia, ja ravissa kolmikaarinen kiemuraura molemmille pitkille sivuille. Dyfra otti ensin muutaman tölttiaskeleen, mutta korjasi itse käynnin kautta raviin. Evli käänsi hevosen rauhallisesti kiemurauralle, tamma kuunteli kaikki avut nöyrästi. Teimme kiemurauraa molempiin suuntiin, jonka jälkeen otimme välikäynnit.
"Dyfrahan vaikuttaa tosi kevyeltä ratsastaa!" sanoin hymyillen.
Seuraavaksi pyysin ratsukkoa ottamaan taas ravia. Ravissa kolmikaarinen kiemuraura toiselle pitkälle sivulle, toiselle sivulle tölttiä. Molempiin päätyihin laukannostot, mutta heti laukasta siirtyminen takaisin raviin, eli siinä keskityttiin vain hallittuun laukannostoon. Aika monimutkainen tehtävä, mutta uskoin Evlin kyllä pärjäävän.
Evli pyysi Dyfran raviin, ja suoritti kiemurauran rauhassa. Laukannosto oli hieman sähläämistä, joten sanoinkin:
"Anna heti selkeät, napakat avut, mutta pidä jalat silti rentoina"
Töltistä Dyfra innostui, mutta Evli sai tamman hallittua taidokkaasti.
"Hyvä! Muista vielä pitää katse edessä", huomautin. Teimme samaa tehtävää muutaman kerran molempiin suuntiin, sekä hieman laukkaa ympyrällä. Dyfra toimi oikein mallikkaasti, joten annoin ratsukon aloittaa loppuverryttelyn.
Kokonaisuudessaan todella hyvä valmennus, josta kehuinkin ratsukkoa kovasti.

Päiväkirja

1.12.2016 - Kirjoittaja Evli
Ei askellajiratsastus kilpailuita. Ei yhtäkään. Huokaisin ja tiputin lehden kädestäni kävellen Dyfran tarhalle, josta tamma jo nosti päätään uteliaana portille vilkaisten. Tamma söi heiniä autuaan tietämättömänä suunnitelmieni kaatumisesta. Oli minulla kuitenkin hyötytehtäväkin Dyfralle. Talliin oli tulossa kaksi suomenhevosvarsaa, ja olin päättänyt. että issikkatamma saisi auttaa näyttämään nuorille neideille kaapin paikan ja opettamaan hevosen tavoille. " Oisko se maastolenkin paikka? " kysyin tammalta hymyillen. Pitkä vaellus halki lumisten peltojen voisi piristää. Olin nähnyt niin paljon vaivaa kirjavan tamman eteen - luputtomia askellajitreenejä ja lisää mokomia. Koskaan ei tuntunut löytyvän kunnon näytön paikkaa. Lenkki kukkuloilla ja halki lumisten peltojen - se oli se mitä molemmat kaipaisimme varmasti nyt kaiken ahkeran (turhan) treenaamisen lomassa.

23.10.2016 - Kirjoittaja Evli
Dyfra vaikuttaa valmiilta aloittamaan kilpailu-uransa, ja matka kohti kilpailuita saakin alkaa.

10.4.2015 - Kirjoittaja Evli
Tamma on ollut vuoden ratsutettavana toisella tallilla, ja palasi takaisin Hiidentallille. Tarkoituksena olisi aloittaa kilpailutus vuoden päästä, ja treenaus jatkuu.

31.10.2013 - Kirjoittaja: Evli
Dyfra kotiutui mainiosti Islannista uuteen kotiinsa saavuttuaan. Muutaman totuttelupäivän jälkeen neiti pääsikin pienen pihattoporukan joukkoon jossa tuntuu viihtyvä. Ja onhan Dyfra myöskin liikkunut oikein hienosti. Tänään käytiin maastoilemassa, eikä turhaan ole varmajalkaisekksi kehuttu kyllä! Tamman kanssa ruvetaan kilpailemaan piakoin, kunhan mukavat kilpailut löytyisi - ainoana issikkaneitona mahdollisiin askellajikisoihin kyllä täytynee ottaa mukaan joku matkaseuraksi, Dyfra näytti kyllä turhankin selkeästi mielipiteensä yksinjäämisestä... Hyvä ettei seinä hajonnut, kun issikka rupesi mieltään osoittamaan! Tosin aktiivista kilpailemista olisi suunnitelmissa, kunhan neiti saadaan kisakuntoon.

Ulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi